Wednesday, June 21, 2017

10 Tips Elak Gemuk Di Hari Raya

10 Tips Maintain Cun @ Elak Gemuk di Hari Raya 

1. Bertenang

Sila bertenang dan sentiasa berpikir sebelum menyuapkan makanan kedalam mulut anda. 


2. Sebelum keluar rumah :

Antaranya untuk rancang apa yang patut dibawa sepanjang perjalanan ziarah menziarahi ni. 

Ini diberikan contoh yang perlu ada didalam beg anda:
  • sentiasa bawa air mineral dan sentiasa ada back up air dalam kereta. 
  • Sediakan buah-buahan atau sayur-sayuran sebagai kudapan. Sebab jangan nak makan kueh raya je untuk kudapan. 
  • Ubat ubatan bagi mereka yang sedia ada penyakit.. 

3. Makan dalam kuantiti sedikit

Kenapa kena kawal pemakanan? 
Sebab menu yang dihidangkan akan banyak sangat. 
So sure-sure lah kadar kalori makanan akan tinggi nilainya. 
Oleh itu, KALAU BOLEH, GOOGLE SIKIT NILAI KALORI MAKANAN SUPAYA TAK TERBABAS.

Jadi, adalah lebih baik, makan lemang 2 biji, nasi impit 2 biji kuah lontong ciput, lontong ciput, rendang segenggam tangan Sebabnya ada 8-9 buah lagi rumah nak ziarahkan? Lain la kalau korang melawat Wall FB je.  tak payah ziarah. so selamat sikit. 


4. Mulakan dengan juadah utama, kuih atau dessert kemudian

Juadah utama kan cepat kenyang gitu. Cepatlah kita berhenti makan. 

Kalau kita start dengan 1 biji kuih raya, sedap pulak tu mahu 1 balang jugak aku habiskan. 
Sebab tak rasa penuh pun perut. 1 biji je dah lebih kurang 35-50 kalori. 

Jadi tak perlu la makan kueh bayak sangat sebab dah kenyang kan.. 


5. Kurangkan karbo, lebihkan protein

Kalau dah mula dengan juadah utama, ambillah protein lebih daripada Karbohidrat. Elakkan minuman berkarbonat, pepsi coke dan segala macam air manis tu. 


6. Elak juadah minyak berlebihan

Contoh kuah kacang. Huhuhu. Tak mau lah makan minyak kan. Kasihan perut. Hari tu baru bergumbira tuan dia dah pandai jaga dia (perut) sepanjang tempoh berpuasa. Rupanya, sementara je. Punah harapannya nak sihat sepanjang masa.




7. Puasa enam

Sangat bagus jika mula hari kedua selepas hari raya pertama yang berlebihan kalori tu. 
Besar fadilatnya macam berpuasa setahun.

Puasa sunat ye? 6 hari je pun.


8. Amalkan Senaman Ringkas

Parkinglah kereta jauh sikit. Bakar balik kalori makanan rumah sebelum ni.

Rumah sebelah meyebelah tu kerap la lalu lalang bagi meriakan susasana.
Pergi masjid jalan kaki. Dapat jumpa ramai orang kampung. Korang pun jarang balik kg kan.. 


9. Amalkan konsep, berhenti sebelum kenyang

Sunnah Nabi.
Takkan nak tunggu tuan rumah bagi tisu baru nak berhentikan 


10. Rahsia untuk kekal dan semakin langsing di hari raya 


Pu



Konsep kurus yang dimaksudkan: 



Hubungi saya Pengedar Shaklee anda: 




Haiza Yahya  
SHAKLEE ID : 1260416
SMS & WhatsApps: 0125924326
Email: haiza4378@gmail.com


No comments:

Post a Comment